Microbiologie

Oamenii au cautat mereu sa afle informatii despre lumea microscopica a bacteriilor si virusilor. Chiar au existat unele civilizatii care au facut o conexiune intre microbi si boli cu mult timp inainte de inventia microscopului. Totusi, microbiologia a aparut ca stiinta dupa aparitia microscopului.Cine studiaza microbiologia


Cercetatorii din acest domeniu se numesc microbiologi si sunt deseori specializati in una din multele ramuri ale microbiologiei. Pe masura ce s-au adus mai multe detalii la cesta stiinta, s-au marit si domeniile de studiu. Pe langa faptul ca studiaza fiecare tip de microb, cercetatorii se concentreaza sa afle modul in care functioneaza, se reproduc si interactioneaza microbii cu mediul inconjurator. De asemenea acestia investigheaza aplicatiile practice ale microbilor in medicina, sgricultura, procese industriale si alte domenii.


Microscop - un instrument pentru microbiologi


Deoarece microbii nu pot fi vazuti cu ochiul liber, in trecut se faceau observatii indirecte a microbilor si a activitatii acestora dar, odata cu aparitia microscopului, acestia au putut fi studiati prim metoda observarii directe si s-au putut realiza progrese substantiale. Unul dintre acestea este reprezentat de descoperirea vaccinurilor pentru a oferi imunitate corpului uman la virusi sau crearea de antibiotice care ataca bacteriile care cauzeaza bolile. Mai recent, cercetatorii au decoperit cum sa studieze si sa manipuleze informatia genetica a microbilor.

In prezent, microscoapele sunt utilizate pe scara larga in laboratoarele de analize medicale. Sursa: http://skypro.ro/microscop/. Acolo, medicii si asistentii analizeaza o posibila infectie cu un microb sau o bacterie a unui tesut sau a unei probe. Microscopul este instrumentul cel mai de pret pentru un microbiolog. Fara acesta nu s-ar putea observa microbii si nu s-ar putea determina cauza bolii pacientului. Aceste aparate optice ofera posibilitatea de a studia specimenul in amanunt, avand posibilitatea sa mareasca imaginea unor obiecte pana la de 1000 de ori marimea lor reala.


Indiferent de ce ramura a microbiologiei este studiata, oricare necesita utilizarea unui microscop. In concluzie aceste aparate optice au revolutionat aceasta stiinta si au facut astfel posibila studierea amanuntita prin observarea directa a microorganismelor. In acest fel s-a putut experimenta in acest domeniu vast si s-au putut salva vieti omenesti prin descoperirea de vaccinuri si antibiotice. Microbiologia are implicatii chiar si in domeniul fermentarii anumitor bauturi cum ar fi vinul deoarece si acest fenomen este cauzat tot de catre microorganisme.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu